Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csakrák

 


 

 

 
           A CSAKRÁK     csakrak1.jpg

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   Fizikai testünk közelében találhatók szellemi érzékszerveink. Ezeket csakráknak nevezzük. Lótuszvirághoz hasonlatos alakjuk van, amelyen át az óramutató járásával egyező irányban forogva áramlik az életenergia, tölcsérszerű nyíláson át a test felé. Ezzel ellentétes irányban az életerő negatív kisugárzása tapasztalható. Hét fő csakra és számtalan mellékcsakra alkotja szervezetünk irányító mechanizmusát.

  Energiaáramlások a testben:

1. A kínai rendszer az akupunktúrás csatornákat, úgynevezett nádikat veszi alapul. Három fő nádi létezik: szusuma csatorna, amelyet két oldalról veszi körül az ida (jin) és a pingala (jang) .

2. Az Indiai rendszer szerint elfogadott energiatest, azaz az aura. Az extraszenzek szerint tojás alakú, a fejnél lehet kicsúcsosodó. Minden csakrához egy külön szint tartozik. Az aura színe és alakja minden embernél egyéni, amelyeket a fizikai, lelki, ,mentális állapotok határoznak meg. .A fakó, halvány energiamező beteg, gyenge állapotot jelez. Az aura tartalmazza a személyiség jeleket a betüremkedésekkel tördelt auraszél azt jelenti, hogy az a személy befolyásolható. A határozott, de változékony vonalak határozottságot mutatnak. A merev jól kivehető élvonalak passzív védekező álláspontra utalnak.     

 

 

 

 
   Az aura rétegei és csakrái:

 

 

 

 
  A csakrák mentális központok .Szanszkrit eredetű szó, jelentése kerék. Mindegyik csakra más frekvencián rezeg.

 csakrak2.jpg

 

 

 

 
1. Étertest: 2,5 centiméterre helyezkedik el a testtől, itt a fizikai test kivetülései teljes mértékben láthatóak, apró energiasugarakból épül fel, mint a televízió képernyő olyan képet ad.

2. Érzelmi réteg, minT a neve is utal rá Az érzelmekkel áll kapcsolatban, a fizikai test vonulatait nagy vonalakban mutatja 2,5-7,5 centiméterre helyezkedik el a testtől,. ennek a rétegnek a színei az érzések tisztaságától függően változnak.

3. Mentális test: 7,5-20 centiméterre helyezkedik el a testtől, és a gondolatokkal van összefüggésben, gondolataink struktúráját tartalmazza, a gondolat minél tisztább az alakzat annál tisztább lesz,. a gondolat meg akar valósulni, ezért ha valamire nagyon erősen gondolunk,, akkor meg is fog valósulni.

4. Asztrális test: 15-30 centiméter között helyezkedik el és a szívcsakrához kapcsolódik, ezen átmegy minden energia, a földi és a spirituális is, itt transzformálódik át. A szeretetteljes embernek rózsaszín foltok jelennek meg az asztrális testén, ha két ember kapcsolatot teremt egymással, akkor a csakrákon keresztül energiaszálakat kötnek össze, ezek az idő folyamán egyre erősödnek.

 

 

 

 
5. Éteri szint: 35-60 centiméterre helyezkedik el a testtől, a gyógyítás ezen a szinten a hangokkal a leghatékonyabb, ezeket a hangokat mantráknak hívjuk.

6. Érzelmi szint ( mennyei test ):ezen a szinten képesek vagyunk érzékelni a spirituális extázist, .feltétlen szeretetet, akkor áramlik, ha kapcsolat van a szívcsakra és a mennyei csakra között.

7. Klauzártest: 75-110 centiméterre helyezkedik el, ha a tudatunkat az aurának erre a szintjére emeljük, akkor megvilágosodunk, és eggyé érezzük magunkat a teremtővel. Ez az aura legkülső rétege, ezért feladata a védelem biztosítása.

 

 

 

 
Csakrák:
 
gyokercsakra.jpg

1. Gyökércsakra (mulathara): a gerinc bázisán helyezkedik el a gáton, nemtől függően kis eltéréssel. Feladata az életösztön fenntartása, ha nem jól működik, akkor öngyilkosságra való hajlam jelentkezhet. Színe a vörös vagy bíborvörös. Ellátja energiával: hólyagot, a nemi és a kiválasztási szervek egyes részeit. Jele a négyszirmú lótusz. Eleme a föld, érzékelése a szaglás, érzékszerve az orr, munkaszerve a végbélnyílás, mirigye a mellékvese, bolygója a Mars, mantrája a láám, tisztítása bal orrlyukkal.

szex_csakra.jpg

2. Szexcsakra (svathistana): feladata a szaporodási ösztön fenntartása. Színe a narancssárga, ellátja energiával a szaporodási szerveket, belet, vesét. Jele a hatszirmú lótusz, elhelyezkedése a köldök alatt két ujjnyival, eleme a víz, érzékelése az ízlelés, érzékszerve a nyelv, mirigye a nemi mirigyek, mantrája a vám, tisztítása teljes orrlégzéssel és a sós íz elképzelésével, bolygója a Merkur.

napfonat-csakra.jpg 

3. Erőcsakra (manipúra): színe a sárga, ellátja energiával az emésztőrendszert. Jelképe a tízszírmú lótusz, elhelyezkedése a köldök felett két ujjnyival, eleme a tűz, érzékelése a látás, érzékszerve a szem, munkaszerve a láb, bolygója a Nap, mantrája a rám, tisztítása a rubin színű négyszög vizualizálásával és a csípős íz elképzelésével erőkifejtés növelését segíti elő.
 
 
 
sziv_csakra.jpg

4. Szívcsakra (anahata): színe a fűzöld ellátja energiával a tüdőt, szívet, csecsemőmirigyet. Feladata, hogy kiegyenlítse a földi és az univerzális energiákat. Jele a 13 szirmú lótus, eleme a levegő, érzékelése a tapintás, érzékszerve a bőr, munkaszerve a kéz, bolygója a Vénusz, mirigye a csecsemőmirigy, mantrája a jáám, tisztítása a Dávid csillag vizualizálása és a savanyú íz elképzelése.

 

normal_torok_csakra.jpg

 

5. Torokcsakra (vishuddha): elhelyezkedése a torok magasságában, színe a világoskék, ellátja energiával: garat, gége, torok, beszédközpont, a beszéd energiáját biztosítja. Kiegészítő csakrája a lanát, amely a szájpadláson helyezkedik el. Jelképe a 16 szirmú lótus, átmenetet képez a mentális és az asztrális lét között. Mirigye a pajzsmirigy, érzékelése a hallás, érzékszerve a fül, munkaszerve a száj és a hangszalagok, bolygója a Jupiter, mantrája a hám, tisztítása a keserű íz és a tenger hullámainak elképzelése.
hamadikszem.jpg
 

 

6. Homlokcsakra (adzsna): elhelyezkedése a szemöldökök között, színe az indigókék, érzéke az intuíció, jele a 96 szirmú lótusz, ellátja energiával: az agy alsó részeit, mirigye a hipofízis, bolygója a Saturnus, tisztítása édeskés íz felidézésével és fehér fénnyel.
 
 
koronacsakra.jpg

7. Fejtetőcsakra (sahasrara): színe aranyfehér, eleme az abszolút, jele az 1000 szirmú lótusz, érzéke a legmagasabb tudat, kiegészítő csakrája a soma csakra, amely a homlok közepén helyezkedik el, ellátja energiával: az agy felső részét, mirigye a tobozmirigy, mantrája az óóhmmm, bolygója a sárkányfarok, a Hold leszálló csomópontja. Mellékcsakrák: az energiapályák 14-szeri kereszteződésénél helyezkednek el.

 

 

 

 
Mellékcsakrák találhatók: fülek mögött, mellek felett, kulcscsontok találkozásánál, tenyereken, talpakon, szemeknél, ivarszerveken, májnál, gyomornál, térdek mögött, lépnél 2, napfonatnál, csecsemőmirigynél. Körülbelül 3,5 centiméter átmérőjűek és a testtől 2,5 centiméter távolságban helyezkednek el.

Színekkel való kezelés: piros: hideg területek feltöltése, aura feltöltése, daganatok kiégetése, narancs: potencia növelése, sárga: 3. csakra feltöltése zöld: nyugtatás kék: éteri szint rendbe hozása, védelem felhelyezése indigó: gondolatok tisztítása, harmadik szem megnyitása bíbor: a szellemvilággal való kapcsolat fehér: aura feltöltések, kényelem érzése

 

 

 

 
Csakratánc A könnyed, lazító tánc célja a 7 csakra tisztítása, az energiatorlaszok oldása. Játékosan, derűsen, lazán mozogjunk, erőkifejtés nélkül, így áramlik erőteljesen az életenergia, míg a feszült izommunkától blokkolódik. Csakránként 8-8 mozdulattal lazítsuk magunkat. Válasszunk kedvünkre való zenét. Természetesen, önfeledten mozogjunk, éljük ki fantáziánkat. Valamelyik karunk közelítsen a soron lévő csakrához. A 7-es mozgássorok tetszés szerint ismételhetőek. A jó hatás jelei: öröm, nyugalom, harmónia. (elixir 105/ 49)

1. Gyökércsakra: terpeszben álljunk, teljes talppal, de lazán. Talpemelés nélkül lendítsük át a testsúlyt egyik lábról a másikra. Karunkkal kövessük a hajlásirányt, a combtő magasságáig engedjük le a kezeket.

 

 

 

 
2. Hasi csakra: terpeszben csípőkörzés. Nyolcasokat írjunk le. Karral kísérjük folyamatosan a mozgást, egyik kezünk a 2. csakra magasságában, könyökben meghajlik, a másik kar tenyérrel kifelé fordítva vállmagasságban követi a 8-as csípőkörzést.

3. Napfonat csakra: kis terpesz csípőszélességben. Előre hajolva térd felett a combra támaszkodunk. Hátdomborítás, majd áll-előreengedés következzen. A gyakorlatot felegyenesedéssel fejezzük be.

 

 

 

 
4. Szivcsakra: terpeszállásban, teljes talpon karral végezzünk fentről lefelé rányúló hullámmozgást.

 

 

 

 
5. Torokcsakra: egyik oldalról a másikra könnyedén lábujjhegyre emelkedve kövessük a karok vízszintes körkörös mozgását.

6. Homlokcsakra: a karok mozdulatai homlokmagasságig érjenek, deréktól felfelé. Egész testünk lendüljön, lábujjhegyre állással.

 

 

 

 
7. Koronacsakra: váltott lábbal lábujjhegyre emelkedve lendüljön a kar kifelé fordított tenyérrel, nagy körívben lefelé az első csakráig.

Csakrák

Az aurán számos u.n. csakra található, amelyet örvénylõ csatornaként lehet elképzelni. Ezeken a csatornákon jut a testünk és az auránk a kozmikus energiához. A sok csakra közül a gerinc mentén találunk hét fontos csakrát, amelyek állapota döntõ lehet az egészségünk szempontjából. Minden csakra az aura egy meghatározott rétegéhez kapcsolódik és minden csakra egy színnel azonosítható.

    

1. Gyökércsakra (Muladhara)

A fizikai világhoz kapcsolódó legalsó csakra, amely az aura legalsó u.n. étertest réteghez kapcsolódik. Ez az étertest a fizikai testünk háromdimenziós tervrajza. Ennek a tervnek alapján maradnak a helyükön a testünkben az atomok. A gyökércsakra színe a vörös és közvetlenül a mellékvese mirigy működésére hat. Az itt beáramló energia a gerincoszlopot és a vese tájékát látja el energiával.

 
2. Keresztcsonti vagy lépcsakra (Svadhishthana)

A második csakra az érzelmi test réteghez kapcsolódik az aurában. Ez a réteg az érzelmeinknek megfelelõen változó színû foltokat tartalmaz. Ezek állandóan változó és esetenként az aurából távozó energiaminták. Ennek a csakrának a színe a narancsvörös szín. A keresztcsonti csakra a nemzõszervekkel van kapcsolatban.


3. Napfonatcsakra (Manipura)

A harmadik csakra a mentális test réteghez kapcsolható. Ez a réteg a gondolatok és mentális folyamatok tároló helye. Itt alakulnak a gondolataink energetikai mintái. Ezek a többnyire ragyogó sárga színű minták a fej körül hoznak létre egy glóriát, de az egész testünket is körül veszi kb. 7-20 centiméteres távolságig. Ennek a csakrának a színe a sárga és a gyomor környékén lévõ szerveket befolyásolja.


Az alsó három csakra és auraréteg a fizikai világban létezõ energiarendszerek, amelyek szoros kapcsolatban vannak a látható fizikai testünkkel.


4. Szívcsakra (Anahata)

A negyedik csakra az asztrális réteghez kapcsolódik. Ez a réteg egyfajta ötvözete az alsó három és a felsõ három rétegnek. Az asztráltest köti össze a fizikai jellegű rétegeket a szellemi, lelki jellegű rétegekkel. Ez a réteg sokkal mozgékonyabb, mint az alsó három. Itt gyakran nagy energia formák mozognak és nem csak az aurán belül. A szívhez kapcsolódik a szeretet energiája és érzése. Ezért az egymást szeretõ emberek gyakran az asztráltestüket összekötik energiaszálakkal. Egy kapcsolat megszűnésekor ezek a szálak elszakadnak. A szívcsakra színe a zöld és szívhez kapcsolódó szervekre van hatással.

5. Torokcsakra (Vishuddha)

Az ötödik csakra az u.n. éteri minta rétege. Ez a szint nem anyagi. Az étertest eredeti tervét tartalmazza. Egy tökéletes terv, amely alapján a fizikai szint elkészül. Betegségek, torzulások során ezt a réteget kell kijavítani, hogy innen lefelé átadódhasson a tiszta információ a fizikai testnek. A torokcsakra színe kék és a torok környéki szervekre van hatása.


6. Harmadikszem-csakra (Ajna)

A hatodik csakra a mennyei testhez kapcsolódik. A mennyei testünk segítségével - meditáció közben - képesek vagyunk kapcsolatot teremteni az univerzum spirituális lényeivel. Angyalokkal, más emberek lelkével, a magasabb énnel. Ez a csakra indigókék színű és az agyalapi mirigyhez kötõdik.


7. Koronacsakra (Sahasrara)

A hetedik csakra a keterikus szinttel van kapcsolatban. Ha valaki erre a szintre emeli a tudatát, akkor tudatára ébredünk, hogy egyek vagyunk a teremtõ Istennel. Ez a réteg egy nagyon rugalmas és erõs réteg, amely az alsóbb réteget is védi a külsõ energiáktól. Mérete egyénektõl függõen 0,75 - 1,5 méterrel terjedhet túl a fizikai testünkön. Egy nagy aranyló tojáshéjhoz hasonló képzõdmény, amely elképzelhetetlenül magas frekvencián rezeg. A koronacsakra színe a fehér és a tobozmirigyre van hatása.

 
Gyökércsakra

Színe: vörös.
Eleme: föld.
A gerincoszlop alján, a gát és a végbélnyílás között található. A föld energiája tölti.
Kapcsolódó testrészek: gerinc, csontok, fogak, köröm, végbél, vastagbél, izületek, vérképzés, sejtképzés, vérnyomás, testhőmérséklet.
Endokrinmirigy: mellékvese. Hormon: adrenalin, noradrenalin
Életfeladata: A törzsi szellem megélése, a gyökerek, ősök, család. Ezen a szinten tapasztaljuk meg a fizikai érzéseket, öröm - fájdalom, a stabilitást.
Harmonikus működés: Egészséges kapcsolat a fizikai, anyagi világgal. Egészségesek, erősek vagyunk, két lábbal állunk a földön.
Túl működik: Erős én-központúság, fizikai vakmerőség, durvaság, düh, agresszió, birtoklási vágy, túlzott materializmus.
Alul működik: Csekély önbizalom, önromboló viselkedés, határozatlan, félénkség, félelem, aggódás.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, csonthártya, izületi gyulladás, túlsúly, székrekedés. Harmonizáló kép: napfelkelte, naplemente, természet, a föld illata
Alulműködésnél: piros, de óvatosan.
Túlműködésnél: zöld.

A test szintjén az izom- és a csontrendszer, a fogak, a szaglószervünk, a körmök, a vér, a vastagbél, a végbél, a végbélnyílás és a sejtfelépítés tartozik hozzá. Ebből következően a nem megfelelő csakraműködés esetén pl. fogínygyulladás, gerincpanaszok, hátfájás, isiász, tartáshibák, reuma, izomgörcsök, hasmenés vagy éppen székrekedés, aranyér, bélgyulladás, veseproblémák, magas és alacsony vérnyomás jelentkezhet.    

Szex- Szakrális csakra

Színe: narancs.
Eleme: víz.
A nemi szervek és a köldök között található.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, nemi szervek, vese, hólyag, nyirokfolyadék, kiválasztás, női ciklusok
Endokrin mirigy: ivarmrigyek. Hormon: tesztoszteron, ösztrogén, progreszteron Ezen a vivőeszközön keresztül nyilvánul meg érzelmi életünk, a másik nemmel való kapcsolatunk, kreativitásunk.
Életfeladata: Alkotás, a teremtő energia felhasználásával.
Harmonikus működés: Bízik önmagában és másokban, kimutatja érzéseit, lelkes, érzelem gazdag, kreatív ember. Életében a szerelem az érzékiség a megfelelő helyen van.
Túl működik: Érzelmileg kiegyensúlyozatlan, befolyásolható, szexuálisan túlfűtött.
Alul működik: Szex elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalom hiánya, túl szigorú önmagához, ok nélküli bűntudat.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, derékfájás, frigiditás, impotencia
Harmonizáló kép: vízparti séta, úszás, forrásvíz, holdfény
Alulműködésnél: narancs
Túlműködésnél: kék

A test szintjén bélgörcsök, felfúvódás, gyomornyálkahártya-gyulladás, gombás fertőzések, hajproblémák, hereproblémák, hólyaggyulladás, impotencia, méhmióma és egyéb méhproblémák, mellrendellenességek, menstruációs problémák, petefészekciszta (be nem gyógyult érzelmi sérülések esetén), prosztatapanaszok stb. léphetnek fel a szexcsakra felborult működése esetén.    

Erő- Napfonat csakra, Solar-plexus

Színe: sárga.
Eleme: tűz.
Köldök felett kétujjnyira helyezkedik el.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, lép, epe, izmok, vegetatív idegrendszer
Endokrinmirigy: hasnyálmirigy, pancreas. Hormonok: glukagon, inzulin
Életfeladata: Az öntudat megerősítése.
Harmonikus működés: Tiszteli önmagát és másokat, sugárzó életerő, nyitottság, kisugárzó, életvidám, élni akarás, tettvágy, egzisztencia, tapasztalatok feldolgozása.
Túl működik: Hatalmaskodás, ítélkező hajlam, fensőbbséges gőg, mások érzéseinek és akaratának figyelmen kívül hagyása, düh, munkamánia.
Alul működik: Önbizalom hiánya, félelem, kedvetlenség, bizonyítási vágy, állandó meg erősítésre van szüksége, túl fontos számára mások véleménye, fél a magánytól, sikertelenség érzése, önállótlan, idegesség.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, cukorbetegség, gyomorfekély, emésztési problémák. Harmonizáló kép: tűz, gyertyaláng látványa, napozás
Alulműködésnél: sárga
Túlműködésnél: lila

A test szintjén a derék, a hasüreg, az emésztőrendszer, a lép, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, gyomor, rekeszizom, vegetatív idegrendszer megfelelő működéséért felelős. Így a csakra hibás működésekor cukorbetegség, emésztési problémák, epepanaszok, táplálkozási zavarok („nyugtató evés”), gyomorégés, gyomorfekély, elhízás (a hasi tájékon), májbetegségek, rekeszizom-problémák és szemproblémák léphetnek fel. Ez utóbbi a homlokcsakra hibás működéséhez is köthető.    

Szívcsakra

Színe: zöld, rózsaszín, arany.
Eleme: a levegő.
A szív magasságában van.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, szív, mellkas, tüdő alsó része, bőr, vérnyomás, keringés, immunrendszer.
Életfeladata: A szeretet megélése és kinyilvánítása, részvét, emberi szolgálat.
Harmonikus működés: Együttérző, feltétel nélküli szeretet, gondoskodó, harmóniára törekvés, önzetlen, odaadó, törődő.
Túlműködik: Birtokló természet, szeretetének feltételt szab, érzelmi éheztetéssel büntet, túl dramatizálja a dolgokat.
Alulműködik: Fél a visszautasítástól, érdemtelennek találja magát a szeretetre, önsajnálatba menekül, zárkózott, érzelmi függőség, üres kapcsolatok, közöny.
Testi betegségek: Kapcsolódó testrészek betegségei, elégtelen légzés, magas vérnyomás, keringési problémák, visszérgyulladás, infarktus, rákbetegség.
Harmonizáló kép: rózsaszín felhők az égen, természet zöldjében tett séták.
Alulműködésnél: rózsaszín
Túlműködésnél: kék, sárga

A test szintjén a szív, a tüdő, a mellkas, a vérkeringés, a hát csigolyái és a bőr, illetve a kezek működését szabályozza. E csakra hibás működése eredményeként jelentkeznek mentális hátterű betegségek, az allergia, a csalánkiütés, az ekcéma, a szénanátha, az autoimmun betegségek, immungyengeség, a rák minden fajtája, illetve a különféle szívpanaszok.     

Torokcsakra

Színe: türkizkék.
Eleme: az éter.
Nyaktőnél található.
Kapcsolódó testrészek: gerincoszlopon a csakra helyének megfelelő szakasz, nyak, torok, légcső, hörgők, tüdő felső része, nyelőcső, hangképző szervek, mandulák, fülek, állkapocs, felső végtag.
Endokrinmirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy. Hormonok: tiroxin, parathormon, calcitonin.
Életfeladata: Felelősségvállalás a tetteinkért, a kapcsolatteremtés, itt valósul meg a szó teremtő hatalma.
Harmonikus működés: Jól kommunikál, elégedett, könnyen kifejezi magát, független, nyitott, őszinte.
Túlműködik: túlságosan bőbeszédű, üres fecsegés, önelégült, arrogáns, mások manipulálása, hazudozás, minden áron erősnek mutatja magát.
Alulműködik: húzódozik az önkifejezéstől, önbizalom hiány, megbízhatatlan, nézeteiben nem állhatatos, megfelelni vágyás másoknak, félelem, hogy mit gondolnak rólunk, gombócérzés a torokban.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fülzúgás, hallászavar, pajzsmirigy okozta betegségek.
Harmonizáló kép: kék ég látványa
Túlműködik: narancs
Alulműködik: türkiz

 A torokcsakra a száj, a nyelv, a fogak, a torok, a gégefő, a hangszálak, a nyelőcső, a hörgők, a nyirokrendszer, a tüdő és az állkapocs működését szabályozza. A nem megfelelő működése asztmát, bronchitiszt, fülproblémákat (pl. fülcsengés), köhögést, légzési nehézségeket, mandulagyulladást, gyakori megfázást, nyakfájdalmakat, nyelvproblémákat, rekedtséget, szájszagot, torokfájást és tüdőproblémákat okozhat.
Harmadikszem csakra

Színe: indigó.
Eleme: az idő.
Helye a homlok közepe.
Kapcsolódó testrészek: arc, szem, orr, kisagy, központi idegrendszer.
Endokrinmirigy: agyalapi mirigy, hypofizis, a hormonrendszer karmestere.
Életfeladata: Szeretet, mely túlterjed az emberi szereteten, és minden életet átölel, minden élet védelméről és gondoskodásáról szól.
Harmonikus működés: karizmatikus, erősen intuitív, jó tanulási képességek, jó emlékezet.
Túlműködés: Nagyon logikus, dogmatikus, tekintélyelvű, arrogáns, túlzott racionalizmus, materializmus.
Alulműködik: Fél a sikertől, alacsonyra állítja a mércét, feledékeny, butaság, tanulási nehézség, hallucináció.
Testi betegség: Kapcsolódó testrészek betegségei, fejfájás, csökkent látás.
Harmonizáló kép: éjszakai csillagos ég látványa.
Túlműködésnél: sárga
Alulműködésnél: lila

A homlokcsakra működésének zavarára a fejfájás, a különböző látászavarok (ez a köldökcsakrával is kapcsolatban áll), mint például a távollátás, a rövidlátás, a kötőhártyagyulladás, a kancsalság, a torzult látás, a zöld hályog stb., a migrén, a nátha és a melléküreg-problémák a leginkább visszavezethető betegségek.

A homlokcsakra szimbóluma a kétszirmú lótusz, benne található az om mantramag, mint meditációs tárgy és hangzó. Ezt a csakrát a három finom fizikai elem (az elme, az intelligencia és a hamis egó) uralja.     

Korona csakra

Színe: fehér, arany, ibolyakék.
Eleme: a fény. A fejtetőn található / kutacs.
Kapcsolódó testrészek: nagyagy, koponya, agykéreg.
Életfeladata: Isteni eredetünk megtapasztalása, isteni tudat, tökéletes lét, egységérzet. Egységesít a spirituális és a fizikai között.
Harmonikus működés: Vonzó, kisugárzó személyiség, nyugalom, harmónia van körülötte.
Túlműködik: Elmebaj, mániás depresszió, zavart szexualitás, frusztrált, nem létező erőt tulajdonít magának.
Alulműködik: Állandóan kimerült, hezitál, nem érzi, hogy valahová tartozna, bizonytalanság, céltalanság, halálfélelem, értelmetlen életérzés, felszínesség, kicsinyesség.
Harmonizáló kép: magas hegyek, havas hegycsúcs, a határtalan tér érzése.
Túlműködésnél: kék, türkiz
Alulműködésnél: fehér, ibolya

A koronacsakra a koponya, az agykéreg és a nagyagy működését koordinálja. Működésének zavara esetén Parkinson-kór léphet fel. Ennek a betegségnek a kialakulása a teljesen alulműködő koronacsakrához fűződik.

 

 

 

 
 A haldokló aurája nagyon halványkék, tejszerű, apró ezüst és fehér szikrákkal teli (melyek csak a másodperc töredékéig láthatók). Egyetlen színből áll, és sokkal kiterjedtebb, mint a normális aura. Közvetlen a halál előtt elkezd pulzálni, össze-vissza kitágulni és összehúzódni, atmoszféraszerű lesz. Az összes energiaközpont erős aktivitást mutat: az elsődleges csakrákból halvány színes szikrák hullámzanak ki.A csakrák rázkódnak, sokkal magasabb szintű és finomabb energiát kezdenek el generálni. Mindezek normál aurikus látással nem láthatók, magasabb fokú tisztánlátással is alig. A halál pillanatában a testből kiemelkedik egy nagyon halvány, ködszerű, páraszerű szellem, ami a visszamaradt éterikus anyag, mely a szellemi testről lecsatlakozik, és gyorsan eltűnik. E folyamat végbemehet néhány óra, de akár néhány hónap alatt is attól függően, hogy mekkora a személy életereje, betegségének lefolyása.

 

 

 

 
     A 16 szirmú lótuszvirág megnyitása

 

 

A gégefő területén található, megnyitása különös gondot igényel. 8 folyamat alvó állapotban van, ezek felébresztése a cél. Ezután a másik 8 magától megnyílik.

1. Minden képzetnek jelentőségteljessé kell válnia. Tudni kell, hogy a képzetek üzeneteket, hírt adnak a külvilág dolgairól.

 

2. Csak alapos elhatározás után cselekdjünk, megfontolatlanul soha!

 

3. Beszédünkben legyünk megfontoltak, lényegretörők.

  

4. Cselekvésünk is legyen megfontolt, a környezet folyamataiba illeszkedő.

  

5. Életünk legyen a munka eszköze, ne végezzünk se túl sok, se túl kevés cselekvést, törekedjünk a harmóniára.

  

6. Képességeinknek megfelelően cselekedjünk, ne vállaljuk túl magunkat, de amire képesek vagyunk, azt aknázzuk ki. Állítsunk célokat magunk elé, igyekezzünk egyre tökéletesebben és jobban elvégezni kötelességeinket.

  

7. Tanuljunk minél többet az életből, szerezzünk tapasztalatokat. Okuljunk mások tapasztalataiból is!

  

8. Időnként pillantsunk saját bensőnkbe, vizsgáljuk meg életünk alapelveit, mérlegeljük kötelességeinket, gondoljuk át életünk tartalmát és célját, nézzük át gondolatainkat.

 

 

Ezektől a gyakorlatoktól függ a szellemi látás kifejlődése.

 

 

 

      A 12 szirmú lótuszvirág megnyitása

 

 

1. Logikus gondolkodás.

  

2. Következetes cselekvés, egymásból következő, logikus tettek.

  

3. Állhatatosság. Célok, akadályok leküzdése, nem megtorpanás.

  

4. Türelmesség, tolerancia más lények és tények irányában. Nem kritizálni kell, hanem megérteni a dolgokat. Nem elutasítani, hanem jóra fordítani! Más nézőpontból is szemlélni.

 

5. Bizalom és hit minden iránt, bizalom a vállalkozása, tette hatékonyságában. Ne legyen félénkség és kétkedés!

  

6. Higgadság, kiegyensúlyozott élet. Egyenletes kedélyállapot.

 

 

 

       A 10 szirmú lótuszvirág megnyitása

 

 

Csak arra figyeljünk amivel foglalkozunk. Akarjuk látni azt! Ne terelődjön el figyelmünk! Kerüljük a tudattalan benyomásokat, ne hallgassunk oda! Álljunk mindenhez tudatosan ami elébünk kerül, a tudattalan gondolatoktól tartózkodjunk, vagy tegyük tudatossá az által, hogy megvizsgáljuk, hogyan került elénk. Figyeljünk lelki életünkre!
 
 
      A 6 szirmú lótuszvirág megnyitása
 
 
  Ehhez uralni szükséges az egész emberi öntudatot, harmóniába kell hoznunk a testet, a lelket és a szellemet.Fékezzük a testi vágyakat, szenvedélyeket, ne engedjünk a tisztátlan gondolatoknak, a szellem feladatait ne kötelességből, hanem szabad akaratából lássa el. Ha kifejlesztettük ezt a lótuszvirágot, kapcsolatba léphetünk olyan lényekkel, akik a Magasabb Világokhoz tartoznak. Ehhez azonban szükséges még az étertest kifejlesztése is, hogy képesek legyünk a " belső szó" meghallására, amely segíteni fog bennünket megvédeni az esetleges ártó szellemi ráhatásoktól. A fejlődés ezen fokán akaratunktól függetlenül működő étertestünkben olyan változások jelennek meg amelyeket tudatosan is képesek leszünk irányítani. E képesség megszerzésében segítségünkre vannak a meditációs- és koncentrációs gyakorlatok.
 
                        ( Rudolf Steiner nyomán )

       

  

 

 
         A csakrák mantrái

 

 

A csakrákhoz tartozó hangmagasságon kell kiejteni a következő mantrákat ahhoz hogy pozitívan fejthessék ki hatásukat:

 

7. H- Korona csakra - AUM (OM)

6. A- 3. szem csakra- AUM (KSHAM)

5. G- Torok csakra- HAM

4. F- Szív csakra -JAM

3. E- Akarat csakra -RAM 
2. D- Szex csakra -VAM 
1. C- Gyökér csakra -LAM


 

 csakrak-es-az-idegrendszer.jpg