Természetgyógyászat
- Az vagy, mit megeszel!
- Győzd le a betegséget ételekkel!
- Gyógyulj ételekkel!
- Gyógyító diéta
- A betegségek kialakulása - Kórfolyamatok
Életfunkcióink fenntartásához nélkülözhetetlenek az élelmiszerekből felvett vitaminok, ásványi anyagok nyomelemek. Az ételek lebomlása során ezek az elemek (közvetve) beépülnek testünk minden egyes sejtjébe, pótolva az elhasznált, kiürült anyagokat, erősítve szervezetünket. Nem mindegy azonban, hogy mivel "bombázzuk" testünket, fontos, hogy csak a szükséges mennyiségű és minőségű étellel tápláljuk.Civilizáltnak mondott világunkban-a táplálkozás terén- még jócskán van mit tanulnunk. A környezetszennyezés, genetikai módosítás...stb.hatására ételeink megváltoztak,testidegen anyagokkal traktálva szervezetünket, amely persze nem ismeri fel az új "terméket", téves információt alkotva róla támadja vagy raktározza azt.Ennek következményeként életidegen produktumot hoz létre, mint a gyógyíthatatlan betegségek, allergiák, pszichoszomatikus rendellenességek és mutációk.
Mindezen ártalmas hatásokat sajnos teljes mértékben kikerülni nem tudjuk, de a természet csodája jóvoltából mégis tehetünk a károsodások ellen.Növényeink között számos méregtelenítő és vértisztító hatású akad, melyeket jó, ha beiktatunk mindennapi étkezéseinkbe. Kiváló méregtelenítő a fokhagyma, a gyömbér, a mungóbab, erős antioxidánsok vannak pl. az almában, csipkebogyóban és minden C-vitamin tartalmú zöldségben és gyümölcsben is. Általános erősítő a zeller és a méz is.Gyulladásgátló hatású a sárgarépa, ribiszke, szőlő, körte, kelvirág, szamóca, paradicsom és a burgonya is.
GYŐZD LE A BETEGSÉGET ÉTELEKKEL!
Testünk okos gépezet, leghelyesebb, ha azt adjuk neki, amit megkíván.Ha odafigyelünk rá, hogy mire van szüksége ( nem csak dobálunk magunkba mindenféle ételt), egészséggel, életerővel hálálja meg. Ne együnk olyan ételt, melyet nem kívánunk, csak azért, hogy éhségünket csillapítsuk.Ilyenkor igyunk inkább forrás-vagy ásványvizet. Várjuk meg, amíg éhesek leszünk. Kerüljük a puffaszó hatású( káposzta, karalábé, karfiol) , túl fűszeres(chili,bors), ecetes, savas ételeket, izgatószereket (kakaó, kávé), mesterséges adalékanyagokat (aromák, színezékek, térfogatnövelő szerek).Ezek kimondottan ártalmasak lehetnek, hatásukat nem azonnal észleljük, de hosszútávon mérgezik vérünket. Csak friss ételeket fogyasszunk, ezek tartalmazzák a legtöbb éltető energiát. Az állott étel halott tápanyag.
Íme néhány étel, ami segíthet egyes betegségek ellen felvenni a harcot :
AGYI ÉRBETEGSÉG - fekete ribizli, padlizsán, tengeri moszatok (algák)
ASZTMA - kávé, vöröshagyma
ÁLMATLANSÁG - méz
FERTŐZÉSEK (BAKTÉRIUM, VÍRUS) - áfonya, eper, fokhagyma, joghurt, méz, szőlő, tea, tengeri moszatok (algák)
CUKORBETEGSÉG - alma, búzakorpa, dió, mogyoró, szárazbab, szója, vöröshagyma, zab, zöldborsó
EPEKŐ-KÉPZŐDÉS - szója
FÁJDALOM - erős paprika, méz
FEKÉLY BETEGSÉG - banán, fejeskáposzta, joghurt, tej
FOGSZUVASODÁS - cseresznye, kávé, kukorica, tea
HASMENÉS - barna rizs, fekete ribizli, joghurt, méz, tej
HÚGYÚTI GYULLADÁS - vörös áfonya
MAGAS ÖSSZES VÉRKOLESZTERINSZINT - alma, árpa, banán, barna rizs, eper, fokhagyma, grapefruit, gyömbér, kagylók, kukorica, narancs, rákok, sárgarépa, szárazbab, szója, tengeri moszatok, vöröshagyma, zab
MAGAS-LDL-KOLESZTERINSZINT - barna rizs, fokhagyma, szárazbab, szója, tengeri moszatok, vöröshagyma, zab, zöldborsó
ALACSONY-HDL-KOLESZTERINSZINT NÖVELŐ - banán, fokhagyma, szója, vöröshagyma, zab
KÖSZVÉNY - cseresznye
KRÓNIKUS BŐRGYULLADÁS - erős paprika, fokhagyma, vöröshagyma, tej
PIKKELYSÖMÖR - erős paprika, tengeri halak
IDÜLT REUMÁS ÍZÜLETI GYULLADÁS - tengeri halak
SZÉKREKEDÉS - árpa, búzakorpa, füge, gyömbér, kajszibarack, sárgarépa, szárazbab, szilva, szója, zab
TENGERI BETEGSÉG, SZÉDÜLÉS - gyömbér
TUMOROK MEGELŐZÉSE - brokkoli, búzakorpa, cékla, citrom, dió, eper, fejes káposzta, fokhagyma, füge, grapefruit, joghurt, kajszibarack, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta, mogyoró, narancs, olívaolaj, padlizsán, paraj, petrezselyem, sárgadinnye, sárgarépa, sütőtök, szárazbab, szója, szőlő. tea, tej, tengeri moszatok, zöldborsó
VESEKŐ KÉPZŐDÉS - barna rizs, búzakorpa, teljes kiőrlésű búzaliszt, szója
VÉRALVADÁS FOKOZÓDÁSA - erős paprika, fokhagyma, gyömbér, sárgadinnye, tengeri halak, tengeri moszatok, vöröshagyma
VÉRZSÍRSZINT EMELKEDÉS - barna rizs, fokhagyma, kagylók, osztriga, szója, tengeri halak
Minden táplálékként használt növényben fellelhető némi baktérium-, és vírusölő anyag. Ha nyersen fogyasztjuk el a növényeket, ezek az antibiotikus hatások sokkal jobban érvényesülnek. Ilyen hatású élelmiszereink például, melyeket főként fűszerként használunk, a fokhagyma, vöröshagyma, kakukkfű, levendula, majoranna, rozmaring. A- és C-vitamin tartalmuk mellett olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyek szövettömítő, gyulladás elleni hatásúak, mint a kálcium, kovasav, vagy a magnézium. A diétás étrend célja, hogy szervezetünket tehermentesítsük a méreganyagoktól. Ennek legjobb módja , ha a megfelelő növényeket nyersen visszük be a szervezetbe. Így táplálkozásunk rostdússá és vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdaggá válik. Helyreáll a természetes, egészséges jóllakottságérzés, kevesebb étellel is képesek leszünk jóllakni. Megszűnik a falánkság, és mivel rágásra kényszeríti a fogakat, megakadályozza a fogromlást is. Elhízás kezelésére is alkalmas, a nyers gyümölcsökből ,és zöldségekből álló gyógyító diétát félévente ismételve. Magas vérnyomás esetén egy kéthetes alkalmazása e diétának jótékony hatású. Vizelethajtó, szív-és agyi vérkeringési zavar, általános bőrgyulladás, ekcéma, klimaxos panaszok, idült vesegyulladás, gyomorhurut, heveny-és idült vastagbélhurut (colitis), visszértágulat, aranyér, fogínygyulladás, asztma, cukorbetegség, gyomorfekély, reumás panaszok esetén érdemes próbálkozni a nyerskoszttal. Rendkívül jó salaktalanító, ezért egészséges embereknek mint "szépségdiéta", igen kedvező hatású. A kúra időtartama egyéni. Két héttől hat hétig tarthat. Stresszállapotokban fokozza a tűrőképességet, növeli a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben.
A betegségek kialakulása - Kórfolyamatok
Szervezetünk életben tartásához a táplálékkal felvett energia szükséges. Ennek felhasználása egyénenként változó aszerint, hogy testünk és lelkünk milyen mértékben képes befogadni a bevitt elemeket. Ételeink tartalmazzák a földből, vízből és levegőből alkotott, egyedi struktúrájú energiákat. Ezeket szervezetünkbe juttatva saját anyagi és szellemi energiánkba építve pótolhatjuk az általunk elhasznált ásványi és nyomelemeket, vitaminokat, éterikus összetevőket. Az emésztés során beépülő anyagok vagy felhasználásra kerülnek, vagy felhalmozódnak. A többletenergiák megbetegítik a testet és a szellemet oly módon, hogy felszaporodásukkal a kereteken túláradva utat törnek maguknak, és egy kóros útvonalon haladva irritálják a szervezetet. Új "járatot" készítenek maguknak a továbbhaladásuk, megmaradásuk érdekében. Ezekre az új bevésődésekre a szervezet, mivel saját képe lett átalakítva, támadással, gyulladással, fájdalommal, érzelmi reakciók egész sorával válaszol. Ennek nyomán kisebb-nagyobb mértékben beindít egy addig nem létező, most már kóros folyamatot. Ezt nevezzük betegségnek, egy teljesen más struktúrára átformált, megbolygatott életenergia-folyamatnak, amit az addig volt testi-szellemi energialenyomat nem ismer el sajátjának. Attól függően, hogy kiben mely hatások okoznak ilyen elváltozásokat, többfélét különböztetünk meg. Van, akiben az energiatúlburjánzás víztöbbletet okoz, van, akinél szellemivé alakul. A szervezet tűrőképessége, alkalmazkodása szabja meg, mikortól válik kórossá egy folyamat. Ha túl sok pl. vízzé alakult energia halmozódik föl, akár egy túltöltött zsák, megreped, ekkor keres magának új utakat. Az éteri energia felszaporodása egy ideig elégséges a test fenntartásához, ám amikor túlsúlyba jut, mint egy túlfújt luftballonból a levegő, úgy áramlik, törekszik más energiapályák felé, így változtatja meg az eredeti, megalkotott, egyedi, személyre szabott testi-lelki produktumot. Az orvostudomány az így létrejövő betegségfolyamatokat visszafelé kezdi gyógyítani. Akár egy gazt, a hibásan kinőtt részt lemetszi, de az a gyökerétől egyszercsak újranő, hiszen az út már ki van alakítva, szabadon járható. A megoldás minden esetben a szervezet energiaháztartásának egyedi, személyre szabott igényeknek megfelelő harmonizálása kell hogy legyen. Meg kell szüntetni gyökerétől az elfajzott, téves utakon járó energiakitöréseket, a helyes úton kell tartani a meglévőket, nehogy átáramolhassanak más területekre, ahol a szervezet számára haszontalanok, táplálására képtelenek, ezért energiahiányt teremtenek. A lélek és a szellem egészsége így adott. Törekednünk kell a túlzások elkerülésére, tudnunk kell, miből mennyire van szükségünk. Kerüljük a mértéktelen táplálkozást közérzetünk javítására, testi egészségünk megtartására. A túlzott evés egyes emberekben többletfolyadék felhalmozódásával jár, vagy a zsírraktárok duzzadnak meg, így a test elhízása következik be. Ám szellemi elhízásról is beszélhetünk, ilyenkor nem a testi folyamatokban látható torzulás, hanem a lélek kezd el fuldoklani, hiszen a fölösleges, föl nem használt energia a lelket nyomja, szorongatja, félénkké, depresszióssá stb. teszi, úgy , mint testi szinten az elhízás, amely összepréselve a szöveteket, nyomás alatt tartja az ereket, a belső szerveket, hátráltatva azok működését.